Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Lätt att hitta, lätt att handla! Konkurrenskraftiga priser! Du får en faktura med ditt bokpaket, som kommer med posten.
Betala inom 30 dagar.
Leverans med B-post från Förlagssystem i Falun (i förekommande fall direkt från förlaget) inom 2 arbetsdagar.
OBS! Moms och frakt ingår i våra priser!

Kategorier: Produkter:


Katalogträdet
Andersson Hans
Hans Andersson är född i Stockholm 1934, bosatt i Jokkmokk sedan 1955. Har skrivit ett 20-tal böcker och debuterade med "För vårens skull", 1968.

Andersson, Thomas
Thomas Andersson är spelman och muntlig berättare. Han är verksam främst i norra Sverige och sedan 2015 hedersdoktor vid Umeå universitet.

Andréasson Margareta
Margareta Andréasson är född 1933 och bosatt i S. Åbyn, Burträsk.
"Meta" har skrivit i hela sitt liv. Dikter om barn, djur i natur och annat. Hon begagnar sig gärna av dialekt i sina dikter och historier.

Anna Sundström Lindmark
"Jag arbetar som journalist, författare och muntlig berättare. I nästan hela mitt liv har jag skrivit – ja faktiskt redan innan jag lärde mig skriva använde jag påhittade låtsasbokstäver. Driften att förmedla mig genom olika konstnärliga uttryck kom tidigt."
Annas debutbok, I skuggan av ett geni, handlar om uppfinnaren Alvar Lindmark och om hur Annas eget liv formats och utvecklats i förhållande till honom.

Antonsson, Folke
Författaren Folke Antonsson, Piteå, har tidigare publicerat två böcker men är framförallt känd som musiker, musiklärare, körledare och tonsättare.

Arbetarskrivare
Föreningen Arbetarskrivare är en sammanslutning för skrivare, med rötterna i arbetslivet. Här finns både etablerade författare och sådana som bara är i början av sitt skrivande.
Föreningen bildades 1990 och har över 200 medlemmar, spridda över hela Sverige.

Aurell, Ingegerd
Ingegerd Aurell har arbetat som lärare i större delen av sitt liv. Sedan hon blev pensionär gick hon en skrivarkurs i Lövstabruk. Där hände något som kom att bli upprinnelsen till debutboken "Jag reser en mila i parken".

Axbom-Andersson Ingrid
Ingrid Axbom-Andersson levde mellan 1932-1993, hon var socialarbetare och arbetade med människors styrka och svaghet i livets vardag.

Belfrage, Patrick
Patrick Belfrage är född 1938. Han har arbetat som förlossningsläkar­e i drygt trettio år och var unde­r tio år förlossningsöverläkare på Karo­linsk­a sjukhuset.
Idag är han pensionär och halva året bosatt i Provence i Frankrike.

Bengtsson Annika
Annika debuterade 2007 med romanen "Kråkprinsessan".
Hon jobbar till vardags som journalist på Hallands-Posten.

Berggren Kjell O.
Kjell O. Berggren är född 1938 i Byviken, Gideå. Lämnade hembygden på 60-talet och tog ingenjörsexamen i Gävle.

Bergil, Christina
Christina Bergil har ett förflutet som sjukhuspräst men arbetar idag som psykoterapeut i Lund. Hon har tidigare gett ut en avhandling om Birgitta Trotzig samt romanerna Sju vita vargar i ett träd och Den jag var innan.

Berglund, Siv
Siv Berglund är pensionerad statstjänsteman och bosatt i Luleå. Pojken vid forsen är hennes debutroman.

Bergström Carina
Carina Bergström är poet, musiker och lärare, bosatt i Nedre Saxnäs i Västerbottens inland. Hon har gett ut fyra diktsamlingar. il, (2017) är den senaste.Läs mer om henne genom att klicka på hennes namn!

Bergström, Kerstin
Kerstin Bergström, f 1934, är bosatt på Seskarö", (tidigare i Kiruna). Debuten kom 1976 med prosaberättelsen "Parkeringsplatsen" och sedan dess har ytterligare fjorton böcker kommit ut, både prosa och poesi, de flesta av dem direkt och öppet självbiografiska.

Björklund Elof
"Loffe" föddes 1911 i Torsåkers socken i Gävle. Uppvuxen på ett "fattihus". Bor numera i Kaptensgården i Vibyhyttan. "Hopp & Attityder" är hans debutroman.

Björndotter, Annika
Jag har levt ett brokigt liv, rastlöst, vilset och på ständig jakt efter nya utmaningar. Jag har cyklat genom Mongoliet och Tibet, paddlat kajak i Nepal och Nya Zeeland och jobbat som cykelbud i Innsbruck. Jag har haft kajakfirma och jobbat som journalist. Nya platser, nya människor. Hela tiden. Snart nog blev äventyret för en blyg och rädd tjej från Lappländska Arvidsjaur till en livsstil. Nu har jag landat i en timrad gård i Dalarnas Lustgård, Dala-Floda.

Blomgren Stefan
Stefan Blomgren är lärare och bosatt i Karlstad.

Boldemann, Cecilia
Cecilia Boldemann är född 1948 och dotter till tonsättaren Laci Boldemann och dramatikern Karin Boldemann och den enda i sin ursprungsfamilj som hittills inte haft ett yrke med konstnärlig anknytning. Hon är docent i socialmedicin och verksam som forskare vid Karolinska Institutet. Parallellt med ett författarskap som framförallt varit inriktat på facklitteratur, har berättelsen om fadern, Laci, vuxit fram inom henne.

Bornvik, Leif
Leif Bornvik är född och uppvuxen i Örebro. Efter värnplikten flyttade han till Stockholm. Så småningom fick han anställning som säljare på IBM, där han sedan avancerade till säljledande befattningar.

Brandin Madeleine
Född i Finspång 1950, är arkitekt och arbetar som stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun. Numera bosatt i Trelleborg. Hon debuterade som lyriker 1996 med "Lejonet har gått".
"Dikter för särboende och långpendlare" kom ut 1999.

Branting Jacob
Jacob Branting är journalist och författare och har givit ut diktsamlingar och tolkningar av sångtexter. (Den svarta tuppen, Joe Hills sånger). Som kulturredaktör har han varit verksam på Arbetarbladet i Gävle och på Aftonbladet.

Brattström, Torben
Torben Brattström, född 1953 i Lund, är idag lärare i Höganäs och bosatt i den lilla byn Lerhamn vid stranden av norra Öresund.
Byn, bygden och närheten till havet har sedan barnsben präglat Torbens liv.
Den självbiografiska boken Män, Hav, Båtar och Fiske är hans författardebut.

Briandt, Anne-Marie
Anne-Marie Briandt-Östman
är född i Lycksele och uppvuxen på olika platser i Västerbottens inland. Fadern var baningenjör.
Hon utbildade sig till gymnastikdirektör och sjukgymnast och har sedan arbetat i både Umeå och Stockholm. Så småningom hamnade hon på Idrottshögskolan i huvudstaden.
Hon har tidigare givit ut en lärobok i specialpedagogik, “Det lekfulla arbetssättet”, tillsammans med Kirsti Feldtman.

Brixéus, Kajsa
Född i Göteborg 1936, numera bosatt i Västerås, där hon arbetat som språklärare.

Broomé, Christina
Christina Broomé är född 1948 i Stockholm, men uppvuxen i Norrbotten och Jämtland. Hon har tidigare arbetat som telefonist och tågmästare.

Burén, Göran
Göran Burén är född 1946. Han debuterade med den uppmärksammade romanen "Vårflod" 1981, om den stora skogsarbetarstrejken på 70-talet.

Burholm, Annika
 

Burman, Margareta
Margareta Burman är född 1938 och skildrar i "Min beskärda del", sin uppväxttid fram till studentexamen i Örnsköldsvik 1958. Efter studier i New York, Uppsala och Stockholm flyttade hon 1965 till Umeå där hon varit verksam som lektor i historia och svenska vid Östra Gymnasiet fram till sin pensionering.

Bylund Signe
Signe Bylund är född i Dorotea och sedan 1945 bosatt i Domsjö utanför Örnsköldsvik. Hon debuterade 1999 med diktsamlingen "Bortom vett och sans". 2006 utkom "Vildrosor långt hemifrån".

Bäcklund, Barbro
Skogen och naturen har alltid engagerat Barbro Bäcklund, som bor i en liten by i den sydvästra delen av Arjeplogs kommun. Där får hon den styrka som behövs i hennes skapande. Hon både skriver och sysslar med konsthantverk.

”Pintorparhäxans elev” är hennes debutverk, en dokumentär roman som kommit till efter en mängd samtal och intervjuer med hennes farbror Sverker Burman.

Bäckman, Anna-Lisa
Anna-Lisa Bäckman, Stockholm, är författare, journalist och filmare.

Bäckström, Lars
Lars Bäckström har haft stor betydelse för den svenska litteraturens utveckling efter 1945. Det är inte bara fråga om mångfalden av iakttagelser under en livstid med poesi, politik och kultur i centrum, som är representerad i de drygt 30 böcker som han skrivit efter debuten 1952.

Carlander, Laila
mitt namn är Laila Carlander och jag föddes en natt då fullmånen lyste stark. Så snart jag kunde hålla i en penna har jag skrivit. Min trädgårdspassion väcktes till liv när jag 2006 stod med man och barn vid vårt nyköpta hus i Svartöstaden utanför Luleå. Trädgården var enorm och bestod vid den tiden mest av tallar. Det gör den inte idag ...

Carlsson, Helena
Helena Carlsson är född 1962 i Södertälje. I Umeå utbildade hons sig till gymnasielärare. Numera är hon bosatt i Vindeln i Västerbotten och arbetar på ortens högstadium. Tillblivelsen av debutboken ”Same och lapp i tid och otid” var delvis en konsekvens av de fördomar och den okunskap om samer som hon upplevde fanns bland ortens ungdomar.

Cornell Guj
En av författarna till boken "Hamnen i Tripoli" (1998). De senare fem åren har skrivits av Guj Cornell i bokens andra del. Den första delen av Stig Hjerpe.

Czarnecki Tadeusz
Född 1925 i Polen och bosatt i Fagersta. Han kom till Sverige efter kriget. Debuterade med självbiografin "Jag är frisk och mår bra".

Dahlberg Camilla
Camilla Dahlberg växte upp i Jönköpingstrakten, men bor nu i Linköping tillsammans med man och tre barn.
Under en lång och händelserik studietid utbildade hon sig till folkhögskolelärare och journalist.
Idag arbetar Camilla på Lunnevads folkhögskola, där hon undervisar i svenska och religion.

År 2000 kom hennes första bok, I himlen får jag äta.

Degerstedt, Maj
Maj Degerstedt, Skellefteå, vann första priset i kortromantävlingen Liv i Västerbotten. Tävlingen arrangerades av Ord&visor förlag och föreningen Liv i Sverige.

Dimitriou, Vasso P
Vasso P Dimitriou är en pseudonym.

Distler, Thomas
Thomas Distler är född i Århus, Danmark. Sedan 1981 är han bosatt i Umeå, där han jobbar som båtbyggare och timmerman.

Edin, Bertil
Bertil Edin är född 1931 i Resele, en socken i övre Ådalen. Han har publicerat lyrik och översatt och redigerat fackböcker, men Åtta barn är hans prosadebut.

Edvall, Karin
Karin Edvall är född i Umeå och för närvarande bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2002 med dokumentären De bortglömdas skuggor. Med den Ondes hjälp var hennes skönlitterära debut.

Eklund, Viktor
Viktor Eklund är lärare i Mölndal. "Överleva" är hans skönlitterära debut.

Elfving, Margoth
"Jag föddes under krigstid 1943 och växte upp i en miljö som är få förunnade att uppleva i dagens tätbebyggda samhällen. Efter ett långt yrkesliv som lärare har jag och min man Fred flyttat tillbaka till min barndoms by Örträsk.

Här har vi funnit livskvalitet och jag har inspirerats att fördjupa mig i min hembygds historia och söka kunskap om den finländska kultur som präglat en stor del av det som nu kallas Västerbottens inland, tidigare Lycksele lappmark."

Eneslätt, Ulla
Ulla Eneslätt är född 1946, i Korpilombolo i Norrbotten. Numera bosatt i Kalix. Hon är utbildad småskollärare och har arbetat i många år som pedagog.
I "Alla frågor börjar med Varför", skriver hon personligt om dottern Marias bröstcancer och om kampen för att besegra döden.

Englsperger, Ulla
Ulla Englsperger är född och uppvuxen i Boden och pensionerad lärare. Sedan många år är hon bosatt i Östersund.

Med den självbiografiska boken ”Vem har sagt att allt ska vara roligt?” debuterade hon som författare.

Engström Anita
Anita Engström är bosatt utanför Brunnsvik i Dalarna, där hon också är verksam som illustratör. Avskalat och vardagsnär speglar Anita sorg och situationer kring sörjande.
"Om sorg" är hennes debut.

Enqvist, Gunnar
Gunnar Enqvist, Skellefteå, är mest känd som trubadur och uttolkare av poeten Helmer Grundström, men han är också en styv tecknare.
Den första volymen, ”Stäv å talesätt”, utkom år 2000. "Nära sjut eingen hära" är en fortsättning, med nya fantastiska bilder till ordstäv och talsätt, på både svenska och Västerbottensbondska.

Erixon, Jerry Redaktör
Jerry Erixon har varit redaktör för Agnäs Byabok.

Ernulf, Lennart och Borghild
När vintermörkret låg som tyngst över Norden fick vi beskedet att en bar var till salu vid randen av Medelhavet. Tillsammans med Borghilds son Stefan, professonell bartender, for vi iväg mot äventyret.
Många möten med en annan kultur och människor resulterade i en bok - Vi är med bar.

Erving-Odelberg, Helmi
Helmi Erving-Odelberg är född i Rovaniemi 1934. Hon är en av många krigsbarn som kom till Sverige.

Fernström, Elisabeth
Elisabeth Fernström har alltid dragits till sjön och seglat allt från Optimistjolle till Cassiopeia, en Najad 390. Horisontens dragningskraft har aldrig försvagats, och än idag seglar hon, snart 70 år gammal, Cassiopeia tillsammans med Ulf.

Fjällstedt, Linnea
Linnéa Fjällstedt debuterade som författare 1975, med boken Hungerpesten. Sedan dess har hon hunnit skriva ytterligare 13 romaner om dramatiska människoöden i Norrlands fjällvärld. Under åren har hon haft en mycket stor publik.

Nu återkommer Linnéa efter flera års uppehåll med en ny roman, där ett nybyggarpar i Västerbottens fjällvärld står i fokus.

Flemming Erland
Erland Flemming är född 1928 i Stensele och numera bosatt i Köpmanholmen i Ångermanland. Han debuterade med diktsamlingen ”Sediment” 1987. Därefter har det blivit ytterligare tre lovprisade diktsamlingar.

Forsberg, Björn
Björn Forsberg är forskare och även författare till de uppmärksammade böckerna Omställningens tid samt Tillväxtens sista dagar.

Forssell Gustaf
Gustaf Forsell har varit reparatör och fackligt aktiv på Östrands sulfatfabrik i Timrå. "Segelmakarens testamente" är hans andra bok.

Forssell, Anita & Gustaf
Anita och Gustaf Forssell (bägge Sundsvall) skriver om arktiska miljöer. 1999 var en verklig långresa som blev boken Runt norra halvklotet med ryggsäck som kom ut 2001.
I Sarek till Arktis har de samlat erfarenheter från alla sina resor. Bägge har publicerat böcker tidigare, både var för sig och tillsammans.

From-Lindqvist, Anna
Anna From-Lindqvist, Skellefteå, är högskoleutbildad vid Bosöns IFHS, en tvåårig ledarutbildning. Hon har dessutom ett sextiotal ledarutbildningar inom en mängd områden. Utbildad i “Episkt berättande” vid Calle Flygare Teaterskola. Innovatör av Kompishjälp och ledsagarservice i Skellefteå Kommun, en riksuppmärksammad ledsagarverksamhet för funktionshindrade. Grundare och idégivare till Sinnenas Gym på Urkraft.

Furmark Karin
Efter lärarexamen har Karin Furmark arbetet som lågstadielärare och speciallärare i Arbrå, Norrtälje, Umeå och Skellefteå. Två år under 1900-talet tjänstgjorde hon på Svenska skolan i Addis Abeba, vilket hon berättat om i sin första bok, "Mitt hus i Addis Abeba".

Fällman Hans
Hansch är en signatur för Hans Fällman, född 1948 i Holmsund. Arbetat som journalist på bl.a. Västerbottens Folkblad och Läkartidningen.
"Versch 1971-93" kom ut 1993.

Föreningen Arbetarskrivare
Bakom Polska räkmackor står Föreningen arbetarskrivare. Vi är en förening för författare med utgångspunkt i arbetet. I första hand vänder vi oss till unga oetablerade skrivare, men en del medlemmar har kommit en bra bit på väg. Föreningen bildades 1990 och har idag ungefär 200 medlemmar.
Polska räkmackor är föreningens femte antologi.

Gerami, Mohammad
Jag föddes i en bondefamilj i norra Iran. Min far var kohandlare. Han ville att jag skulle hjälpa honom i hans arbete, istället för att gå till skolan. Det var dagdriveri, trodde min far. Jag missade det första skolåret, men nästa år satte jag mig på skolbänken, tack vare min mors envishet.

Ghazi, Sam
Sam Ghazi är född 1967, arbetar som patolog och har tidigare publicerat dikter ibland annat BLM och Ordfront Magasin.
"Sömn är tyngre än vatten" är hans debutbok.

Grahn, Erik
I vart såm I vart, a I jär såm I jär.
a sä hav I ållti vöre.
Hä går såm hä går, a hä bär dit hä bär,
men än hav int håppe före.
Hä val såm hä val, da man djär hä man djär,
men än järe eingen fåra.
Fast I vart såm I vart, a I jär såm I jär,
a sä ska I ållti våra.

Erik Grahn jobbar med skog och skogsfrågor och är bosatt i Mörttjärn i Norsjö kommun. Han är välkänd från radio för sina dikter på bonnska.

Grenholm, Claes
Claes Grenholm, Skellefteå, är huvudförfattare till boken "Kålabodas folk och gårdar"

Grubbström, Folke
Folke Grubbström är född 1931 i Forsmark i Storumans kommun. Han hamnade tidigt i timmerskogen och höll på med skogsarbete fram till trettioårsåldern.
1969 blev han lapptillsyningsman i Ammarnäs, vid dåvarande Lappväsendet, Länsstyrelsen. Så småningom fick han placering i Storuman med ansvar även för södra länsdelen.

Grundström, Helmer
Helmer Grundström föddes 1904 i Grundsjö by inom Bodums kommun i Ångermanland.(Död 1984), Vid ett års ålder kom han med föräldrarna till Svanabyn i Dorotea kommun, Västerbottens län.
Som skald debuterade han med samlingen "Skum " 1929. Hans tryckta produktion omfattar i första hand 18 lyriksamlingar. I dem för han fram den norrländska glesbygdstillvaron med sin nöd och isolering på ett helt nytt sätt.

Grönberg-Svensson Mariann
Mariann Grönberg-Svensson debuterade som romanförfattare 1999 med "Jag ska gå mot imorgon". Diktsamlingen "En sorgmantel flög över Linnéträdgården" utkom 2001.

Grönlund, Birgitte
Birgitte Grönlund, Åbyn, Skellefteå, har ett stort intresse för lokal historia. Det här är hennes andra bok om industrisamhällen efter norra Västerbottenskusten. Hon har även arbetat med utställningar för Skellefteå museum och olika historiska projekt.

Gustafson, Inger
Inger Gustafson, född i Luleå 1927. "Skeppshandlaren" är hennes litterära debut.

Gustafsson, Stig Ove
Som ung gymnastiklärare kom Stig-Ove Gustafsson på 1960-talet till Tärnaby och startade den första organiserade slalomträningen i byn. Under många år har han sedan innehaft topposter inom det internationella skidförbundet och olympiska kommittén.

Gustavsson, Björn
Björn Gustavsson (f. 1956) är verksam som kulturskribent och kritiker. Mörker, paradis är hans andra diktsamling.

Gärling, Mats
Mats Gärling är född 1951 och sedan dess bosatt i Stjärnhov, Södermanland. Blyertsteckningen är grunden i hans konstnärsskap.

Ett djupt intresse av naturen med sjön Båven, ostkusten och Lule lappmark som de främsta inspirationskällorna.

Hagström Margith
Margith Hagström har arbetat inom statlig förvaltning och har efter pensioneringen återvät till hemorten Själevad.
"Vandra på jorden" (2001) är hennes debut.

Hagström Tulla
Tulla Hagström har tidigare skrivit 12 hästböcker, däribland den självbiografiska "Busen-min första häst" samt "Att överleva", en lättläst dokumentärberättelse. "Sofias Alfabetiska djurbok" utkom 1997.

Hallgren, Erik
Erik Hallgren, född 1935, på Gotland. Agronom.
Musiken är hans stora hobby. "Resan genom årstiderna" är visor samlade under ett långt liv.

Halvorsen-Kåven, Solveig
Solveig Halvorsen-Kåven är född 1953 i Örby. "Flammande höst" heter hennes skönlitterära debut.

Hansson, Bengt
Poeten, lyrikern och fabriksarbetaren Bengt Hansson föddes i Dorris, Vilhelmina, den 12 augusti 1932 och dog där den 17 mars 2007. Dåres är den by som är mest omskriven och välkänd i Vilhelmina. Hans dikter, enastående vackra, utkommer nu postumt.

Hardestam, Sigurd
Född 1929 och bosatt i Oxelösund. Han debuterade med romanen "Sännans barn" 1998.

Hawkins, Jennifer
Jennifer Hawkins är född i Kalifornien 1953. Hon kom till Sverige 1973 och bor i Hälsingland sedan 23 år med man och två söner.
”Jag arbetar tvärkonstnärligt, med ord, bild och ton. Skriver poesi, kortprosa, sångtexter.
Arbetar gärna pedagogiskt i spridda skurar.”

Hedenvind-Eriksson Gustav
Hedenvind levde mellan 1880-1967 och var pionjären bland våra självlärda författare. Uppvuxen i det jämtländska bondesamhället och sedan kringvandrande arbetare, författare och bonde.
"Silverskogen sydväst om månen" utkom första gången 1950.

Hederyd, Olof
Född 1923 och bosatt i Vuono by, Haparanda. Hedersdoktor i filosofiska fakulteten vid Umeå universitet. Han har gett ut ett tiotal böcker med stoff från Tornedalen och är en hängiven lokalhistoriker.

Hellgren, Martha
Martha Hellgren, Skellefteå, med ett långt arbetsliv bakom sig, både som ägare, tjänsteman och forskare i transportbranschen, berättar i boken Yrkestrafikens dolda kvinnor om några kvinnliga pionjärer i Västerbotten.

Henricson, Inger
Jag föddes i alkoven i mina föräldrars Per-Albintorp en iskall januarinatt i en liten skogsby i Norrlands inland. Vi hade varken väg, telefon eller elektrisk ström. Sverige mobiliserade. Tyskarnas stöveltramp spred skräck och fasa ända upp till vår lilla by.

Böckerna Stannfåglarna och Flyttfåglarna bygger på verkligheten och tar sitt avstamp i mina farföräldrars öden i Västerbottens inland.

Hermansson, Anders och Nahide Ergezen
Nahide: Jag föddes i början av 50-talet, tiden innan TV och datorer härskade över vardagen. Jag växte upp omgiven av öppensinnade och omvärldsintresserade vuxna. Så kom jag till Sverige ...

Anders: Jag hade rest runt i 10 år och vikarierat på olika chefsjobb i Posten och Postens diligenstrafik i Luleå, Övertorneå, Kalix, Gällivare och Kiruna bl a. Jag hade ingen anledning att klaga ...

Hilmersson, Lena
Lena Hilmersson arbetar på en statlig myndighet där arbetsdagarna är fyllda av siffror och Excelformler. Därför uppskattar hon att på fritiden skriva skönlitterärt.

Hon debuterade 2014 med romanen Om inte Rasmus fått Röda hund.

Hjerpe Stig
En av två författare till boken "Hamnen i Tripoli" (1998). Hjerpe var projektledare under den tid som det tekniska och ekonomiska projekteringsarbetet utfördes och byggnadsarbetena startades.

Holm Barbro
Har folklivsforskat i arbetslivet i 30 år. I sin senaste bok "Kulturuppvaknande" efterlyser hon en ny kulturell samhällsorganisation.
"Alutopia" (1997) är en samtidsskröna.

Holmberg, Bo R
Bo R Holmberg har publicerat mer än fyrtio böcker, de flesta för barn och ungdom.
För vuxna har han skrivit några romaner och sju historiska kriminalberättelser om familjen Morell. För sitt författarskap har han belönats med bland annat Kulla-Gulla-priset, Astrid Lindgren-priset och Augustpriset. Han bor i Örnsköldsvik och Norrfällsviken.

Holmberg, Harald
Harald Holmberg är bosatt i Norrbäck, Lycksele. Han är före detta mellanstadielärare, skogsbonde och naturfotograf.

Holmberg, Shirly
Shirly Holmberg är arkitekt och konstnär, bosatt i Skellefteå. Hennes bok, Inte bara en målarbok, är hennes debut som illustratör och författare.

Holmberg, Stefan
Stefan Holmberg är född 1950 i Stensele. Han bor i Skellefteå där han tidigare arbetat som psykolog. Han har under många år medarbetat i tidningarna Västerbottens-Kuriren och Norra Västerbotten.
”Lev och må Lille far” var hans skönlitterära debut. "Den spikraka linjen" (2005) är en fristående fortsättning."


Holmberg, Waldemar. Redigering Harald Holmberg
Harald Holmberg är bosatt i Norrbäck, Lycksele. Han är mellanstadielärare och naturfotograf. Han har sammanställt och redigerat boken "Hellhole on earth", efter dokument och dagböcker från sin far Waldemar Holmberg.

Holmquist, Knut
Knut Holmquist, Piteå, berättar i boken Från Backträsk till Paradise Point om sitt äventyrliga och innehållsrika liv. Under en stor del av detta har han arbetat som säljare åt bland annat Önos.

Holmström Peter
Peter Holmström är född 1956 i Skellefteå och bor där fortfarande.
"Allt Möjligt" är hans tredje diktsamling.

Holmström, Rune
Han är född 1963 i Helsingfors. Förutom några år på universitetet har han avverkat närmare 40 anställningar, bl.a. däcksmatros och stamofficer, nattvakt, bartender och bananplockare. Debuterade med romanen "Nackgrepp".

Holmström, Sven
Sven Holmström, f. 1932 har ett långt förflutet som maskinförare och entreprenör i Skellefteå. Han har också varit Gräv & Schakts ordförande och suttit i dess styrelse.

Homgren, Birgit
Birgit Holmgren är pensionerad civilekonom som alltid har tyckt om att skriva. Och äntligen kommit till skott! Med ”Stryk inte min trosor!” debuterar hon som författare. Birgit bor i Stockholm men har rötter i Kumla, Örebro och i den lilla orten Murjek, långt upp i Norrlandsskogarna.

Hultenheim, Karin
Karin Hultenheim är en flitig uppläsare av sina dikter, ibland till andras musik eller bilder. Hon ställer också ut texter och det händer att hon gör om dikter till historier som hon berättar.
Tvättat vatten är hennes debutverk som poet.

Hussein, Ahmad
Ahmad Hussein är samhällsvetare. Han är född (1967) och uppvuxen i Libanon; bosatt i Sverige sedan 1988. Vid Umeå Universitet har han tagit både filosofie magisterexamen i kulturgeografi och filosofie kandidatexamen i ekonomisk historia. Under flera år har han även arbetat som översättare samt tjänstgjort som tolk för flyktingar och invandrare.


Håkansson, Tore
Tore Håkansson har levt ett liv som de flesta andra bara drömmer om. Han har levt som hippie och hemlös bland de fattiga i Indien. Med tiden drogs han in i den indiska frihetskampen och stod Gandhi nära.

Hägglund, Sven-Olof
Sven-Olof Hägglund är kyrkoherde i Bygdeå församling i Västerbotten. "Han har skrivit boken Bygdeå församling: En kyrklig sockenkrönika från äldsta tid."

Ingelman Göte
Född 1919 I Ragunda och nu bosatt i Bålsta. Debuterade 1998 med "Repslagarens ättlingar"

Ingelstam Bengt
Bengt Ingelstam har arbetat som högstadielärare i Ånge, numera författare på heltid. Han har tidigare skrivit sjörövarromanerna om VERONICA, ungdomspjäser och arbetarspel.
Tidigare utgivning på Ord&visor: "Veronicas återkomst", "Ebbe Brahs memoarer" samt barnbokserien om Matte & Myran, illustrerade av Lisen Adbåge.
Nu senast har Bengt avslutat bokserien om "Erena, rebellen från silltunnan".

Isakson-Hanson, Annie
Annie Isakson-Hanson är född och uppvuxen utanför Kalix. Idag är hon bosatt i Edsbyn. Hon har arbetat som låg­­stadie­­­­­­lärare, samt röst- och talpedagog.
Hon debuterade med ”Unikan” 1999.

Isaksson Svante
Svante Isaksson är född i Lycksele och arbetar som journalist. Boken ”När staten stal marken” nominerades till priset ”Guldspaden” som delas ut av Föreningen Grävande Journalister. Mer om hans arbete och föreläsningar finns på www.svanteisaksson.com

Jansson, Niclas
Niclas är före detta bankrånare och medlem av Brödraskapet MC. Han muckade från fängelse 1999, där han skrivit färdigt berättelsen om sitt liv, "Rivet skinn" (2000).
Sedan dess har mycket hänt i Niclas liv. Han har kommit tillbaka efter ett svårt drogberoende. Nu finns efterföljaren till Rivet skinn: Rivet skinn - hela historien.

Johansson Thure
Thure Johansson dog innan byaboken "På Gullmarks utmarker" (2000) hann utkomma. Hustrun Dagny avslutade arbetet.

Johansson, Gunilla
Gunilla Johansson, är född 1941 i Östersund, psykolog och psykoterapeut som under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barn och vuxna. I "Konsten att fånga en hingst" kombinerar hon djupa kunskaper om människans utveckling med ett levande intresse för hembygdens historia.

Johansson, Henning
Under en viktig period i sitt liv arbetade Henning Johansson på Björns tegelbruk, i Sunderbyn, Norrbotten. Under ett långt arbetsliv har han varit tegelbruksarbetare och framförallt järnvägare. Idag är han pensionär, bosatt i Alingsås.

Johansson, Leif-Göran
Leif-Göran Johansson växte upp i väglöst land i Storumans kommun. Han blev så småningom polis och engagerade sig fackligt. Som sådan blev han mycket stridbar och det slutade med att han såg sig tvingad att sluta. Under hela sitt liv har han varit aktiv i både politiken och föreningslivet. Nu berättar han om sitt äventyrliga liv.

Johansson, Stig
Stig Johansson är pensionerad journalist. Efter tiden som reporter har han ägnat sig åt att skriva fackböcker.
Den senaste är "Vägen från Amiralitetet", ett försök att gestalta livet som tvångsarbetande krigsfånge när grunden till vår stora grannstad S:t Petersburg lades för tre sekler sen. I arbetet med den sistnämnda boken har han haft stor hjälp av Viktoria Solomatina i S:t Petersburg.

Johansson, Åke
"Det lär finnas en tågmästare som är mer intresserad av vad det är för bok som resenären läser än vad hon (oftast är det en hon) har för biljett.
Jaså? Ja, jo, det är nog jag det."

JohanssonThure
Thure Johansson,
Bjurholm, har alltid varit intresserad av att berätta och lyssna på historier. Som barn somnade han ofta till historer som berättades av grannar och vänner.
Då fanns inte TV och radion nyttjades sparsamt. Berättelserna handlade om vardagliga ting, otroliga händelser, spökhistorier, ja, det var ett mycket brett register.
Thure har länge arbetat inom byggbranschen men omskolade sig efter en skada till fritidsledare. Efter pensionen har han på allvar börjat med skrivandet.

Jonsson Boo
Boo Johnsson är född i Vilhelmina kommun och debuterade med "Sista fångstgropen Stekenjokk", en dokumentär om Stekenjokkgruvan och människorna omkring den.

Jonsson Nyström, Irma
Irma Jonsson Nyström är författare och poet, bosatt i Skellefteå. Hon har tidigare givit ut tre diktsamlingar: Clownen 1995, Vårens snöflinga 1997, I regnbågens alla färger, 1998.
Irma är även utbildad hemvårdarinna och barnskötare.

Jonsson, Carl-Ola
Klassresor är före detta läraren och researrangören i Skellefteå Carl-Ola Jonssons bokslut över ett liv som gått i resandets tecken. Han och hans hustru Anna-Greta blev pionjärer i Sverige för utbytesresor med sovjetiska, sedermera ryska, skolor och kulturinstitutioner.

Jändel Richard
Richard Jändel är född 1963 i Norrtälje. "Tankar för en kopp kaffe" är hans tredje bok.

Jönestam, Helmi
Helmi Jönestam är född i Ingermanland, Sovjetunionen. Fyra år gammal kom hon till Sverige, där hon större delen av sitt verksamma liv har arbetat som lärare på Komvux. Hon är också legitimerad psykoterapeut.

Jönsson Carl-Magnus
C M Jönsson är född 1971 och bosatt i Lund. "Jag ska bli kustjägare" är hans debutroman. Boken är en skildring som bygger på dagboksanteckningar från kustjägartiden.

Karlsson Lars Elver
Lars Elver Karlsson är före detta mätningsman och målare, bosatt i Skellefteå. Han debuterade 1995 med diktsamlingen "I Blommornas land". År 2000 utkom "Vid lägerelden". "Mannen i kornåkern" är hans första roman.
 Lars Elver Karlsson är också fritidskonstnär och han har haft flera utställ­ningar.

Kieri, Gunnar
Gunnar Kieri är född och uppvuxen i svenska Tornedalen. "Bara ett liv" är hans trettonde roman.

Klasson Maj
MAJ KLASSON, f. Burman, docent i pedagogik och bibliotekarie, den första i sin yrkeskår som disputerade och blev professor i biblioteks- och informationsvetenskap. Har bland annat arbetat med folkbildningsforskning vid Linköpings universitet och forskarutbildningen vid Högskolan i Borås. Numera pensionär och intresserad av Västerbottnisk lokal- och personhistoria. Har även skrivit boken Till Brasilien 1891 – emigranter och återvändare.

Kläppens byaförening
Vi är elva personer med anknytning till byn Kläppen, Norsjö, som för drygt två år sedan bildade en studiecirkel i Vuxenskolans regi för att samla material till en dokumentation om byns 500-åriga historia.

Kozyrev, Aleksej Sergejvitj
Aleksej Sergejevitj Kozyrev föddes i Leningrad 1944. Han utbildade sig vid Herzeninstitutet och har under många år varit verksam som lärare i fysik och matematik.

Krapu, Solja
Poeten och författaren Solja Krapu har uppträtt på poesi­scenen ända från debuten 1993. Hon är känd bland annat för klassikerna ”Jag behöver busschauffören” och ”Det började så oskyldigt med diskbänken”, dikter som både roar och berör.


Kuoljok, Apmut Ivar
Apmut Ivar Kouljok har, vid sidan om renskötseln, också varit styrelsemedlem i SSR, Svenska Samernas Riksförbund och ordförande i Sirkas sameby. Han blev rikskänd när han i teve jojkade om skövlingen av de fjällnära skogarna, i Lasse Holmqvists program ”Här har du ditt liv". Debuterar med "Mitt liv som renskötare".

Kuoljok, Kerstin Eidlitz
Kerstin Eidlitz Kuoljok är författare och etnolog, bosatt i Jokkmokk. Hon har skrivit flera verk om det samiska folket, dess ursprung och rötter. Bland annat boken "Bilden av universum bland folken i norr", där hon jämför världsuppfattningar bland arktiska och subarktiska folk.

Källén Kristina
KRISTINA KÄLLÉN, född 1955, är läkare och hjärnforskare från Lund. Tidigare har hennes skrivarliv varit manus till vetenskapliga och populärvetenskapliga artiklar, den självbiografiska boken ”Livsögonblicket – en kvinnohistoria” är hennes skönlitterära författardebut.

Källén, Per
Per Källén, Kalmar, är läkare och thrillerförfattare. Kvarleva är hans tredje thriller, med rättsmedicinaren David Lagerquist i huvudrollen.

Lagerqvist, Ove
Ove Lagerqvist är född i Gällivare 1962 och bor sedan 1983 i Luleå. Han debuterade med den historiska romanen Noels bok, 1997

Larsson Christer
 

Larsson, Björn
Björn Larsson är konstnär och keramiker, bosatt i Bjuröklubb, i Västerbottens kustland.

Larsson, Lill-Järven" Lennart
Under 1950- och 1960-talet tävlade Lennart "Lill-Järven" Larsson, Skellefteå, mot de bästa i världen, och han blev själv världsmästare i stafett. Efter den aktiva karriären utsågs han till Sveriges förste förbundskapten för längd­åkarna och därefter skidtränare.

Levlin, Kurt
Kurt Levlin är född 1961 i Helsingfors och uppvuxen i Nykarleby, Österbotten.
Numera är han bosatt i Umeå där han jobbar som bibliotekarie.

Fältrapport är hans tionde bok.

Lidström Inga-Britt
Född i Bastuträsk by i västerbotten. Författare till byaboken "Bastuträsk By".

Lidström, Gun
Av Gun Lidström har tidigare utgivits "Våren ljumma vind" och "Från vägen viker stigen".

Liebenholtz Catharina
Catharina Lienbenholtz är född 1945 på Forsse Bruk, Ångermanland, men sedan länge bosatt i Stockholm. Hon har ett förflutet som sjukgymnast och akupunktör.
"Så nära" är hennes litterära debut.

Lindblom Pelle
Pelle Lindblom är född 1962 i Luleå. Arbetar som journalist och kolumnist. "Dansande fågelskrämma" är hans debutroman.

Lindén, Birgitta
Birgitta Lindén är född i Skruv och uppvuxen i Kristianstad. Efter studier i Lund kom hon till utrikesdepartementet och hamnade i krigets Tyskland 1944. Hon har sedan varvat hemmafruarbete med informatörsupp­drag inom försvaret.
Under ett tiotal år var hon ledare för skrivarcirkeln Skrivlustan på Pensionärs­universitetet i Stockholm, sedemera Senior­universitetet.

Lindgren, Henny
Henny Lindgren är född i byn Roknäs i södra Norrbotten.
Hon debuterade 2001 med romanen Skärvor, en berättelse om två generationers kvinnor i början på 1900-talet och deras kamp i en hård tillvaro, där kärleken, eller bristen på kärlek förändrar deras liv.
Nu finns också den fristående fortsättningen, ”I denna ljuva sommartid” (2003). Den handlar om en ung flickas uppväxt i en liten idyllisk norrbottensby på 50-talet. Hon utsätts för ett övergrepp som får konsekvenser för lång tid framöver.

Lindskog, Per
Per Lindskog är filosofie doktor och docent i geografi samt (sedan 1971) lärare vid Linköpings universitet. Han har arbetat i Afrika, Asien och Karibien. Hans studier och skrifter spänner över sekler och världar och syftar till att fördjupa vår förståelse av komplexa beroenden mellan människor, folk och kulturer i rum och i tid.

Lindström Bertil
Bertil Lindström är född 1928. Idag bosatt i Nordmaling efter ett långt yrkesliv som vägmästare.
"Det fördoldas ögonlock", som lovprisats av en enig kritikerkår, är hans litterära debut.

Lindström Maria
Maria Lindström är stockholmare, skåning, norrlänning, född -53. Musiker, låtskrivare, kabaréartist. Detta är hennes första diktsamling.

Ljungholm, Tage
Tage Ljungholm är före detta lasarettschef för Skellefteå lasarett. Han har under flera år varit engagerad för att försvara och utveckla kompetensen för sjukvården i Skellefteå.
I arbetet med boken "Det bästa som hänt oss" har han varit samordnare och redaktör.

Luddeckens Ralf
Ralph Luddeckens är född i Östra Tyskland och kom till Sverige efter andra kriget. Bor numera i Ullbergsträsk, Skellefteå. "Drömlandet" är en fristående tredje del om hans liv.

Lundberg, Erik
Erik Lundberg, född 1923, uppvuxen i Falkenberg, har givit ut fjorton böcker. Berättelser från Falkenberg och Halland och ögonblicksbilder ur litteratur- och kulturhistorien.
Erik Lundberg har ett förflutet som gymnasielärare och litteraturkritiker.

Lundgren Jan
Jan Lundgren är frilansjournalist och författare med ett förflutet som reporter och krönikör. "Om behovet av marmorerad sockerkaka och massagestavar" är hans första diktsamling.

Lundgren, Bo
Bosse Lundgren är född i Piteå –57. Gift med Åsa och har tvillingpojkar, Joakim och Fredrik. Han har arbetat som mentalskötare och väktare de första arbetsåren. Senare egen företagare/delägare i ett antal olika företag, showbusiness, resebranschen, byggbranschen och internationell handel.
En riktigt ond jul är hans debutroman.

Lundgren, Larry
Larry Lundgren är pensionerad lärare som numera vigt sitt liv åt att hålla ordning i Ord & Visors korrektur. Han är mycket naturintresserad och en hängiven fritidsfiskare.
Larry har tidigare gett ut två böcker om erfarenheter från läraryrket.

Lundgren, Åke
ÅKE LUNDGREN är född 1951 i byn Kusmark i Västerbotten och bor numera i Malå, Lappland.

Han debuterade 1981 med den prisvinnande romanen Långa lappflickan och med böcker som Polykarpus dröm, Spanskans år och En levande stjärna har han nått en stor läsekrets.

Han har även skrivit flera dokumentära böcker, bland andra Guldfeber (2006) och Historien i Norran (2010)

Burk-Curt – samlaren som blev miljonär är hans tjugofjärde bok.

Lundholm Kent
Kent Lundholm är född 1958 i den lilla byn Bäckmyran, några mil utanför Lycksele i Västerbottens inland. Han har bott i Umeå sedan i mitten av 80-talet. Vid sidan av skrivandet har han verkat som journalist i ett tiotal år, bland annat som kulturredaktör på Folkbladet och som chefredaktör för gatutidningen Vasaplan i Umeå. Han är även utbildad sjuksköterska.

Lundin Göran
Göran Lundin är född i Skellefteå 1950, där han också är bosatt. Debuterade 1981, med den dokumentära romanen "Den svarte Generalen".
Har skrivit ett tiotal romaner, ungdoms- och reportageböcker.

Lundmark Per Erik
Per Erik Lundmark är född 1921 i Skellefteå. Vid sidan av sitt författarskap han han arbetat som journalist.
"Silver-Per ur mörkret" är hans femte roman.

Lundmark, Bo
Bo Lundmark är f.d. kyrkoherde i Tännäs-Ljusnedals församling. Han har också varit kyrkoherde för samer och har därför kallats för "lappmarksprästen". Dessutom är han författare och ryktbar historieberättare.Han har tidigare skrivit såväl poesi som dokumentära böcker om samer och om samiska, historiska gestalter.

Lundmark, Tomas
Tomas Lundmark är ombudsman i IF Metall och bosatt i Umeå.

Lundmark, Tommy
Tommy Lundmark, född och uppväxt i Skellefteå, är utbildad journalist men har under de senaste åren alltmer övergått till att skriva populärhistoria. Utgångspunkten i hans texter är ofta 1900-talets konflikter och deras bakgrund och följder.

Lundqvist Britten
Min bok har jag valt att kalla Påminnelser. Jag som har skrivit den heter Britten Lundqvist och kommer från Piteå. Efter 20 år som vårdlärare blev att författa ett annorlunda och spännande sätt att förmedla tankar som betyder mycket för mig.
Tankar som vill påminna om vad som är möjligt när vi har tilltro till den livskraft vi alla är en del av. Tankar som vill påminna oss om det vi egentligen vet men alltför ofta glömmer.Lundström, Jack
Jack Lundström, f. 1933. Läkarexamen 1962. Studier och praktik på universitetssjukhusen i Uppsala, Lund och Umeå. Verksam i Skellefteå hela eller del av varje år mellan 1959 och 1998.
Som förtroendevald har han arbetat med sjukvårdsfrågor på landstings- och riksnivå.

Lundström, Ulf
Ulf Lundström är lokalhistoriker och filosofie doktor i nordiska språk. I juni 2015 doktorerade han på ortnamn i Västerbotten. Han är anställd av Skellefteå museum och har tidigare varit djupt engagerad i arbetet med Skelleftebygdens historia.

Luthander Eleonora
Eleonora Luthander föddes 1954 i Damjanovic, i forna Jugoslavien. Hon debuterade på förlaget med "Vägen till Gdinj" (1998). I augusti 2021 avled hon hastigt, strax innan det som skulle bli hennes sista diktsamling, Ökenhörna", kom ut.

Långvikens Studiecirkel
Deltagare: Valter Lindberg, Inga Lundmark, Tore Lundmark, Bernth Stenberg, Börje Grehn, Gerd Lindberg, Petrus Lundmark, Erik Stenberg, Börje Stenberg och Alf Renfors.

Mattsson Henry
Henry Mattson bor numera i Los i Värmland. "Kalle-Kamrat" (1998) är hans andra roman. Den första boken var den dokumentära "Nås Finnmarker" (1997).

Mayme Sevander
Mayme föddes i Brule, Wisconsin,USA. Familjen flyttade under 30-talet till Sovjetunionen. Hon var fram till för några år sedan bosatt i ryska Karelen, men har nu flyttat tillbaka till USA.

Messner, Karola
Carola Messner är född och uppvuxen i München. Där studerade hon till specialist i ortopedi.
Hon kom sedan till Linköping för vidareutbildning och när hon träffade sitt livs kärlek blev Sverige hennes nya hem.

Modin Ingela
Ingela Modin är född 1941 i Göteborg. Sedan 1990 är hon bosatt i Färgelanda i Dalsland. "Jag har mitt människovärde" är hennes skönlitterära debut.

Muller, Arne
Arne Müller är frilansjournalist och författare, bosatt i Umeå. 2013 utkom hans uppmärksammade bok om den svenska gruvnäringen: Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida.

2016 fick han Grävande journalisters prestigefulla pris Guldspaden för boken Norrlandsparadoxen.

Myrestam, Lisa
Lisa Myrestam är pensionerad skolsköterska och bosatt i Umeå. Hon debuterade med "Mitt i" 1997. I de olika volymerna skildrar hon på ett lättsamt och underfundigt sätt åldrandet och den åldrande människans syn på vad som händer omkring henne.
"Stanna till" är hennes senaste bidrag till denna diktsvit.

Möller Maria
Maria Möller är född 1961 i Sönderbyn, Norrbotten.
"Runt Vintergatan" är hennes litterära debut.

Mörtlund, Mona
Mona Mörtlund är född 1957 och har bott större delen av sitt liv i byn Kangos i Tornedalen.

Nederberg, Linda
Linda Nederberg från Tärnaby var en lovande längdskidåkerska. En ung, ambitiös tjej, som tränade mycket och hade stora krav på sig själv.
 Men en dag tappade hon greppet ...

Nilsson, Anita
Anita Nilsson, Luleå (född pitebo) debuterade 1985 med I stället för Rapport.
Hon har sedan 1990 levt på sitt skrivande. Det här är hennes tolfte bok.
I tjugosju år har hon haft ivriga läsare i Norrbottens-Kuriren.
I Göteborgs-Posten hann det bli tjugofem.

Nilsson, Elis
Elis Nilsson – född i Vallen, Marsliden år 1912 – växte upp som sockenbarn i Vilhelmina kommun.
Elis avled sommaren 1998, 86 år gammal. Några år före sin död nedtecknade han sina upplevelser från barn- och ungdomsåren. Det är denna berättelse som nu publiceras, under titeln "Antonius pojke".

Niska Gunilla
Musikdirektör Gunilla Niska är utbildad musiklärare, pianopedagog och sångpedagog från tidigare Kungliga Musikaliska Akademien, i Stockholm. Numera är hon pensionär efter närmare 25 års undervisning som universitetsadjunkt i sång vid Musikhögskolan i Piteå.

Nordgren & Ohlsson förlag
Nordgren & Ohlsson förlag är ett nystartat och
nytänkande förlag där fokus främst ligger på
debutanter. Antologin "Norrsken", som utges
halvårsvis, är ett forum där lovande norrbottniska
författare och poeter får möjligheten till
publicering.

Nordqvist, Ingelis
Ingelis Nordqvist född 1937 på Öland, uppväxt i Skåne. Trots de fria vidderna i de båda landskapen har hon varit Bohuslän trogen sedan 1969 - bortsett från sex år i Östergötland. "Växa och bli liten" är hennes debutbok.

Nygren Lars
Lars Nygren är född 1943 och bor i Stockholm. "Från sidan" är hans andra utgivning.

Nystedt, Elisabeth
Elisabeth Nystedt är en av flera författare till boken "Bobacken, våran by".

Ohrstedt Johansson, Ingela
Ingela Johansson Ohrstedt (f. 1949) är arkitekt och arbetar med design, hus- och stadsplanering. Litteratur och skrivande är också en viktig del i hennes liv.

En släkthistoria med dramatiska händelser och dolda sanningar finns i familjen. Berättelsen tog form som en roman och utgår från insamlade fakta, brev och dramatiska händelser i samtiden.

Ollner, Marike
Efter en bilolycka förändrades Marike Ollners liv i grunden.Intresset för hästar räddade hennes liv och hästar blev också hennes nya yrkesval.
Sedan dess har hon arbetat som hästmassör och med reiki, hållit föredrag och kurser både i Sverige och utomlands.
Marike Ollner bor i Stockholm.

Olofsson, Lena
Lena Olofsson, Jörn, vann tredje pris i kortromantävlingen Liv i Västerbotten. Tävlingen arrangerades av Ord&visor förlag och föreningen Liv i Sverige.

Olsson Kristina
Kristina Olsson är född 1952 i Ankarsrum i Småland. Sedan mitten av 1970-talet bor hon i Linköping. "Tre små Rograr" är hennes romandebut. 2001 utkom "Alldeles röd".

Olsson, Marie
Marie Olsson är född 1958 på Alnön utanför Sundsvall. Sedan ett antal år tillbaka bor hon i Luleå. Hon har två barn och har arbetat många år som busschaufför, både i Skellefteå och Luleå. "för dig är allting som vanligt" hette hennes skönlitterära debut.

Olsson, Pelle
Pelle Olsson är född 1952 och växte upp i Härnösand. Förutom sjukvårdsarbete på bland annat behandlingshem och akutmottagning, har han varit sopåkare, nakenmodell och lagerarbetare.
Som författare rör han sig över flera genrer, från skönlitteratur och dokumentärer till reportageböcker om narkotika. Han brinner även för det muntliga berättandet.
Kärlek, jävlar i helvete är hans femte roman.

Palm, Mimmi
Mimmi Palm är född 1958 och bosatt i Stockholm.
Hon har tidigare publicerat dikter i tidskrifter, däribland ETC och Lyrikvännen, och i antologier som Poeternas Estrad. Hon har också framfört
dikter på olika scener. I randig skjorta i kylfack är hennes debut.

Perme Lilian
Lilian Perme undervisar i svenska vid högskolan, har gett ut en lärobok i svenska och en
antologi med kvinnliga författare. Hon är även verksam som översättare.
Tillsammans med Kersti Yula utkom "Så Kan man skriva" 2004.

Persson Henkel, Margaretha
Margaretha Persson Henkel är född 1973. Hon är uppvuxen i Jämtland och Västmanland men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. Hon arbetar som systemvetare men har också studerat kriminologi och litteraturvetenskap.
"I mossan dold" är hennes debutroman. Även om hon numera bor i storstad så har hon tillbringat mycket tid i Jämtland. Hon känner "sina" människor väl.

Persson, Per Erik
Per Erik Persson har under många år arbetat med skydd av natur i Västerbottens län. Här har han samlat kunskap om landskap, natur, hotade växter och djur. Han har ett starkt intresse för bilder och bildkonst.
Tidigare har han gett ut boken Lappia- Västerbottens älvar och fjäll. Han senaste bok, Botnia, landet som reser sig ur havet, utkom 2005.

Pettersson, Lennart
Lennart Pettersson är född i Kiruna 1934. Efter utbildning i Stockholm har han tjänstgjort som lärare vid gymnasiet, både i Haparanda och Kiruna, med finska, tyska och franska som specialitet. 1987 blev han doktor i finska, vid universitetet i Umeå.
I versens form berättar han här, med stillsam humor, om sin uppväxt, utbildningstid och möten med andra människor.

Porss, Ana
Ana Porss är född och uppvuxen i Alingsås, men har bott i Göteborg, Bergen och Berlin.
Numera är hon tillbaka i min hemstad. Här undervisar hon i tyska och svenska på ett högstadium. Hon är född 1960 och mor till tre barn.
Utan fräls oss ifrån ondo är hennes skönlitterära debut.

Pousette, Erik
Erik Pousette har arbetat i jordbruk, på byggen, i skogen och inom industrin. Han bor i Helsingborg och jobbar på Kvistofta foderfabrik.

Rantatalo Hugo
Hugo Rantatalo arbetar med vuxenutbildning i Pajala. Han är också bildkonstnär och amatörteatervän. "Mobylettesommar" är hans andra bok.

Rehnström, Matts
Matts Rehnström är en mycket uppskattad utbildare och föreläsare, med 20 års erfarenhet av organisations- och ledarskapsfrågor. Han har verkat i olika ledande roller inom företag och främst arbetat som rådgivare till industri- och tjänste­företag samt organisationer inom den offentliga sektorn.

Roknäs byaforskare
På bilden syns den aktuella arbets- och redigeringsgruppens medlemmar. De flesta inklusive Curth Svedberg, som tagit gruppbilden, har kunnat glädjas åt att få uppleva tillkomsten av böckerna från start till mål, alltså från 1982 till 2018. Är detta svenskt rekord i uthållig byaforskning?

Bild: Fr v Lars Hedström, Ingeborg Sandberg, Birgit Svedberg och Nils Dahlbäck. Samtliga (förstås) från Roknäs i Infjärden, Piteå.

Roth, Conny
Conny Roth skriver dagsverser på ledarsidan i Norrbottens Kuriren och har här samlat ett urval av dem.
Conny Roth har tidigare varit verksam som ekonomichef och administrativ direktör i Stim.

Roumain, Jacques
Jacques Roumain, haitisk författare, född 1907. Han skrev både poesi och romaner. Hans främsta verk är Daggens härskare,(orginalets titel, Gouverneurs dela Rosée), som utkom strax efter hans död, både på franska och engelska. Daggens härskare kommer hösten 2004 för första gången på svenska.
Jacques Roumain var inte bara författare, utan tog aktiv del i kampen för rättvisa i sitt land. Han var under en period kulturminister, men tvingades i landsflykt.
Han dog av sjukdom i Haiti 1944.

Ryd, Lilian
Lilian Ryd är sedan 1980-talet verksam som författare med inriktning på nordlig kulturhistoria och kvinnohistoria. Hon skriver böcker, krönikor, essäer och musikrecensioner.
Hon är född 1949 i Vuollerim.

Ryd, Lilian, Cramér Tomas
Lilian Ryd är sedan 1980-talet verksam som författare med inriktning på nordlig kulturhistoria och kvinnohistoria. Hon skriver krönikor, essäer, musikrecensioner mm i tidningar och tidskrifter. Senast utgivit "Vi åt aldrig lunch" om kulturmönster i norr och söder och klassresans mödor, Stockholm 2004, och "Kvinnor i väglöst land", 3:e rev. upplagan, Stockholm 2005.

Ryd, Yngve
Författaren Yngve Ryd skrev böcker om samiska traditioner och samisk kultur. Eld och Snö har sålt i stora upplagor. Han hade flera arbeten på gång när han avled i cancer 2012. Ett av dessa manus är Doahkke - Fågelflock, som slutredigerats av Lilian Ryd. Gunilla Falk, Jokkmokk, har tagit bilderna.

Rydeman Ing-Marie
Ing-Marie Rydeman har varit egen företagare, föreläsare och framtidsvisionär med insikten, att man ångrar det man inte har gjort.Hon har ersatt rädsla med kärlek och ödmjukhet till livet och driver i sina böcker tesen att ingenting är omöligt.
Idag hjälper hon arbetslösa att finna nya utvägar i arbetslivet

Rädda barnen
Britt-Marie Nyström är pensionerad lärare och har varit redaktör i arbetsgruppen som tagit fram boken "ensam till Skellefteå". De övriga i arbetsgruppen är Tore Bergström, Margareta Andersson och Kerstin Oscarson.

Sagesen Pia
Pia Sagesen har arbetat som förste antikvarie och projektledare vid Skellefteå museum. "Svenskar i S:t Petersburg" kom ut 1995.

Salmi E.
E. Salmi är född 1930 på Räfsö i norra Bottenhavet. Numera bosatt i Genarp.

Salomonson Kurt
Född i Hjoggböle, Skellefteå. Han debuterade med "Hungerdansen" 1955. Tillhör de svenska proletärdiktarna. Med "Grottorna" (1956) fick han sitt litterära genombrott.
1989 fick han Ivar Lo-Johansson priset.

Salomonsson, Anita
anita salomonsson är författare och kommer från den omtalade författarbyn Hjoggböle utanför Skellefteå. Hon har skrivit ett flertal uppmärksammade romaner om byn och människorna där. Under många år har hon också arbetat som socialarbetare i Umeå.

Samuelsson Klas-Göran
Legendarisk profil i Linköping.
"Efter vurpan" utkom 1996.

Samuelsson Roland
Roland Samuelsson är född 1951 och växte upp i Hörnefors. Numera arbetar han som lärare i Vännäs.
Ett långt forskningsarbete ledde fram till publiceringen av "Ingen grå massa", en dokumentär om nedläggningen av Hörnefors bruk.

Sand Bo
Nyhetsfotograf på Sveriges Television. Har filmat flera prisbelönta teveproduktioner. Bosatt i Stockholm.
I "Berättelser bakom kameran" skildrar Bo Sand nyhetsfotografens vardag.

Sandström Ragnar
Författare till Vännfors by

Sandström, Gunnar
Gunnar Sandström är socionom och har arbetat inom företagshälsovården. Som pensionär ägnar han den mesta tiden åt skrivande, körsång och folkmusik.
Han har tidigare bland annat gett ut en diktbok, en novellsamling och en bok om att bli äldre. Och nu denna berättelse: Tron, smöret och kärleken.

Sandström, Stig
Stig Sandström är född och uppvuxen i Ersmark utanför Skellefteå. En by som han flyttade tillbaka till efter några år i Stockholm.

Schmidt Paul
Paul Schmidt är född 1939 i Österrike. Som ung invandrade han till Sverige och är numera bosatt i Göteborg. "Är ni vaken, herr Winkler?" är hans debut.

Segerstedt Hartelius, Katrin
Katrin Hartelius Segerstedt arbetar som lärare i svenska som andraspråk. Hon bor i Kåge utanför Skellefteå. Boken Lyckligt drabbade, om sonen Svante och hans leversjukdom, är hennes debut.

Segerstedt, Erland
Erland Segerstedt är frilansfotograf i Skellefteå, med hela världen som arbetsfält.

Sharon Krafft, Eyal
Eyal Sharon Krafft är väl bevandrad i de miljöerna han skildrar i debutboken, "Taket". Född i Israel och numera bosatt i Sverige.

Sjöblad, Aron
Aron Sjöblad (f.1970) är ämneslärare i historia och klassiska språk samt filosofie doktor i latin. Brunnen är hans lyriska debut. Många av dikterna i samlingen har tidigare varit publicerade i tidskrifterna Komma, Aurora och Metamorfos.

Skellefteå kommun
"Min stad" innehåller ett fyrtiotal bidrag från infödda eller inflyttade skelleftebor. Målsättningen har varit att fånga "Skellefteås själ".

Skiöld Gunilla
Gunilla Skiöld är född 1943 i Uppsala och bosatt i Gnesta. Arbetar som fritidspedagog. "Vargarnas gunstling" är hennes debutroman.

Skrivlabbet, Medlefors folkhögskola
Antologierna "Vindkantring", "Dårskap" och "Slut" är utgivna av Medlefors folkhögskola, i samarbete med Ord&visor. Författare är elever i Skrivlabbet II.

SkymningsSkrivarna
Fyra författare har skivit en triologi som handlar om skräck- och spökhistorier. Michael Nilsson, H.A. Eriksson, Per Engman och Egon Lundberg.

Sköld, Silva
Silva Sköld berättar i boken Medalj men inte pension om sin uppväxt i Brunflo, om föräldrarna och framförallt om pappan, Gustav Nymans, färd från fabriksgolvet till kommunalpolitiken under folkhemmets framväxt.

Sparrman Arnold
Arnold Sparrman föddes 1919 i Yttertavle utanför Umeå. Sedemera bosatt i Luleå. "Husesyn i folkhemmet" blev hans debutroman.
Arnold Sparrman dog 2000.

Stalbohm-Stieger, Marianne
1948 kom Marianne Stalbohm-Stieger, som elvaårigt flyktingbarn från Warnemünde i det forna DDR, till Sverige. Tidigt väckt kärlek till böcker ledde senare i livet till litteraturstudier.

Stefansson Ove
Ove Stefanssonär ornitolog från Boden,och har under de senaste 25 åren ägnat mycket tid åt att studera Lappugglan.
"Lappugglan-Nordanskogens vagabond" kom ut 1997.

Stenberg, Britta
Britta Stenberg är journalist och författare, bosatt i Malå. Hon har ägnat sitt liv åt kultur i olika former, men mest åt att skriva. Nu är hon aktuell med novellsamlingen "Eldfåglar".

Stenstedt, Marianne
Marianne Stenstedt (f. 1959 i Stockholm) har tidigare publicerat romanen Villa Kobelmaus hemlighet, samt flera dikt- och novellsamlingar.

I början av 80-talet gick hon på konstskola och spelade i tjejrockbandet Fega Påhopp. Hon utbildade sig sedan till datakonsult, i avsikt att varva yrkesarbete med författande.

Stenudd Hasse
Hasse Stenudd arbetar som journalist på Sveriges Radio Norrbotten. Har efter ett flackande liv flyttat tillbaks till Tornedalen. "Till fostervattnets stränder", är hans andra kåseribok.

Storgårds, Birgitta Maria
Birgitta Maria Storgårds (1949)är uppvuxen i Helsingfors och bor numera ett stycke därifrån i den nya staden Raseborg.

Hon har en samhällsvetenskaplig bakgrund och har arbetat på sjukhus och bibliotek. Vi blir det vi ser är hennes femte skönlitterära bok.

Foto: Anna-Maria Malm

Strand, Karin
Karin Strand är född 1970 i Göteborg men numera bosatt i Stockholm. Tidigare har hon varit verksam som lärare i litteraturvetenskap vid institutionen för nordiska språk vid Umeå universitet. Nu är Karin forskare och och arkivarie vid Svenskt Visarkiv.

Sundberg, Doris
Doris E. Sundberg har arbetat som tandsköterska och sedan som psykolog fram till pensionen. Hon var egen företagare i drygt tio år med personalutbildning inom främst utveckling av nya arbetssätt.

2004 skrev hon en bok, Drömmar är inte bara en kaksort, som är en lättläst handbok i psykologi för en bredare allmänhet.

Sedan snart tjugo år bor hon i Stockholm.

Sundström, Stig
Stig Sundström är född 1962 i Stavaträsk i Västerbotten. Han har varit präst i Svenska kyrkan under stora delar av sitt yrkesverksamma liv och arbetar idag som kyrkoherde i Norsjö församling. Han är numera bosatt i Boliden.
Elin sover är Stigs debutroman.

Säll Arne
Arne Sälls författarskap rymmer dussintalet titlar, poesi och prosa. Den plågade människan och hennes omöjliga förhoppningar är ett återkommande tema. "Djupare än glömskan" är den tredje fristående delen av en trilogi.

Ternestål, Annicka
"Jag växte upp mitt i skogen. Träden omringade vårt hus. Bergen blev min gräns mot världen. Jag bor fortfarande mitt i skogen. Mitt skrivande är präglat av natur och människor i glesbygd.

En dag när jag passerat femtio satte jag mig ner på en stol på bron och började trevande skriva om människorna i husen runtomkring mig. Människorna
började leva sina egna liv och det blev till en bok ..."

Annicka Ternestål är idag bosatt i Åsele, i Västerbotten.

Thunqvist Birgitta
Birgitta Thunqvist föddes 1925 i ett torp utanför Piteå. Sina sista år bodde hon i Norrköping i kretsen av en stor familj.
1939 började Birgitta som piga. Längtan efter utbildning fanns, men inte de ekonomiska möjligheterna.

Tolkki, Arvo
Arvo Tolkki är född i finska Torneå men uppvuxen i en by utanför Kiruna. Sedan 1981 tjänstgör han som polis i Norrbotten men bor i Skellefteå. Han debuterade år 2000 med "Vindmannen Biegga Olmmai".

Tolstaja, Natalja
Natalja Tolstaja, docent i nordiska språk vid S:t Petersburgs universitet, är sedan många år ett välkänt namn i Sverige. Hon har guidat tusentals turister i S:t Petersburg genom åren och hon har rest och föreläst i Sverige och delat med sig av sina djupa kunskaper om rysk kultur. Hon har dessutom en namnkunnig syster, Tatjana, som är vida berömd i Ryssland och även finns översatt till svenska. Natalja och Tatjana har också gjort två böcker tillsammans.

Tuvträsks bybor
Bybor i Tuvträsk, en mil från Lycksele, har under många år forskat i byns historia och skrivit om seder och bruk, människor och gårdar.

Törnebohm, Tobias
Tobias Törnebohm är ingenjör och bosatt i Stockholm. Hans stora passion är segling och natur och han har genomfört flera långseglingar med sin s/y Bölja. Seglatsen till Svalbard resulterade i boken Arktisk feber.

Uppenberg, Thomas
Thomas Uppenberg är en akademiker med doktorandstudier i statskunskap vid Uppsala universitet. Han gav upp doktorandstudier med stipendium och började läsa matematik, nationalekonomi och programmering.
 Thomas har arbetat som lärare och egen företagare och räknar sig numera som en fattig nybyggare i lappmarken, där han hör hemma. Under studietiden skrev han bland annat i Upsala Nya Tidning och Västerbottens-Kuriren.

Valborg och Bertil Wiinkas stiftelse inom Umeälvens dalgång
Valborg och Bertil Wiinkas stiftelse inom Umeälvens dalgång.

Vedin Maria
Maria Vedin är född och bosatt i Jokkmokk. "Sagor från en jordisk planet" är hennes femte novellsamling.
Hon har tidigare gett ut: "En grupp av ögonblick" (1996), "Diktafon" (1995), "Ett annat sätt att övervintra" (1996), "Den lila insidan" (1997).

Viklund, Barbro
Barbro Viklund,Skellefteå, har varit reporter på Sveriges Radio P4 Västerbotten. Numera arbetar hon i reklambranschen.
I "Mammawisser" har hon samlat sina bästa kåserier från radioprogrammet Fritänkt.

Voijtjabygdens hembygdsförening
Voijtjabygdens Hembygdsförening, VBH, bildades den 8 februari 1999 i Lövlund, Tärnaby, på bybornas initiativ. Målsättningen för föreningen togs och lyder:
”Föreningen har bildats för att dokumentera, bevara och tillvarata Voijtjabygdens historia och utveckling, samt att förvalta de för­utsättningar som finns i området, med hänsyn till miljön och de kulturella aspekterna, skapa trivsel och social samhörighet samt förutsättningar för byautveckling. Bygdens historia måste leva vidare.”

Västerb. läns landsting
"Störstorden" innehåller ett femtiotal av västerbottensskildrare från fjäll till kust.

Wallin, Hans
Hans M. Wallin, f. 1940, fil.mag., skogsägare, resenär i tid och rum, debuterar här som lyriker med något så ovanligt som en sonettkrans. Han har tidigare arrangerat och utgivit körmusik.

Wallin, Inger
"Min förankring har jag i Norrbotten. Det är där min berättelse tar avstamp för att sedan flyga ut i världen med kompetenta dynamiska kvinnor vid rodret.

En del av min tid ägnar jag åt Soroptimisterna, det internationella nätverket för yrkesverksamma kvinnor. På sommaren såväl som vintern betyder skärgården och fjällvärlden mycket för mig. Även yogan har en del i mitt liv."

Wennerström, Cecilia
Cecilia Wennerström är jazzmusiker, saxofonist, kompositör och arrangör. Numera också författare. Hon är född 1947 och bor i Stockholm.
Den breda publiken har sett henne många gånger i TV och i shower med Kurt Olssons Damorkester.

Wesén, Marianne
Marianne Wesén är skådespelerska och fick sin utbildning på Malmö Stadsteaters elevskola, där hon började som 19 åring 1959. Hon förblev teatern trogen i många år, dock med några avbrott, dels i Köpenhamn där hon spelade teater och kabaré, dels i Stockholm där hon under några år tillhörde TV-teaterns fasta ensemble.

Westermark, Laila
Författaren Laila Westermark bor i Västerbotten. Hon har tre vuxna barn och har jobbat många år som lärare i skola och förskola.

Whilde, Stefan
Stefan Whilde är född 1966 och bosatt i Malmö. Han har ett brokigt yrkesliv bakom sig: Bibliotekarie, lärare, novellist, kompositör, rockartist, bokhandlare m.m.

Wieslander, Anna
Författaren, Anna Wieslander, intervjuar lantarbetaren Alf Svens­son från Vilshärad. Anna Wieslander har i 70 år bott praktiskt taget varje sommar i Vilshärad.
Under hela sitt yrkesliv var hon knuten till Sida och har skrivit flera böcker om samverkan mellan människor i det svenska utvecklingsbiståndet. Hon har också medverkat i skrift och bild i antologier, tidskrifter och tidningar.

Wigren-S:son, Carina
Skogsmästare med 22 års erfarenhet av skog och skogsbruk. Sedan 1994 arbetat hon som frilansjournalist. Numera knuten till tidningen Land.

Wikander, Ann-Marie
Ann-Marie Wikander är mamma, mormor och farmor som är född och uppvuxen i Härjedalen men numera bosatt i Tierp. Hon har alltid haft en stor lust till att berätta historier och en förmåga att fängsla de som lyssnar. Hon började resan mot författarskapet genom att gå en skrivarkurs i Lövstabruk.

Wikman, Sara
Sara Wikman är född och uppvuxen i Ångermanland men bor numera i Bygdeå, Västerbotten.
Hon debuterade 2013 med boken Följa med.

Saras berättelser är ofta queera historier som utspelar sig på små orter i norra Sverige. Sticker är hennes tredje bok.

Wikslund, Daniel
Riksspelman Daniel Wikslund, född 1973 och bosatt i Tjautjasjaur i Norrbotten, blickar tillbaka på sina äventyr i vida världen. Han
berättar rappt och roligt om vad som har hänt och skulle kunna hända i en samling spännande
och samhällsobservanta historier. Från Mexiko till hembyn Tjautjasjaur. Med musik och finess, mellan modern saga och verklighet.

Till boken hör en CD med nyinspelade låtar av författaren.

Wiman, Pia
1943 startar sjuåriga Henny i Tärnaby sin dramatiska vandring mellan hem, institutioner och orter i folkhemmets Sverige. När hon långt senare påbörjar sökandet efter sina rötter startar en ännu längre vandring. Handlingen i hennes bok, HÖGA FJÄLL och DJUPA DALAR, baseras till största delen på arkivdokument, dagböcker, brev, intervjuer och minnesbilder. Först nu har den ensamma ledsna flickan Henny, som levt undanskymd sedan femtiotalet, hittat sin äkta identitet.

Wästerlund Agda
Dagny och Agda är systrar och födda i Jäkna i Arvidsjaurs kommun. "Mästersmeden" är systrarnas första roman.

Yula Kersti
Keresti Yula har vuxit upp i Göteborg, bor numera i Dalsland. Hon har arbetat som socionom, psykoteurapeut och lärare. "Så länge" är hennes litterära debut.

Zachrisson, Inger
Inger Zachrisson (f. 1936) är bl.a. fil.dr och docent i nordisk arkeologi vid Uppsala universitet. Hon har givit ut flera böcker och medverkat med artiklar i en lång rad verk.

Sedan 1970 har hon arbetat med samisk arkeologi och kommit fram till flera banbrytande upptäckter.

Zandén Rolf
Rolf Zandén bor i Karlstad och är bildkonstnär och diktare.
Diktsamlingar: "Gränser" (1999) och "Allting rinner" (2000). På annat förlag: "Hitom, bortom" (1997).

Åkerstrand, Ingemar
Ingmar Åkerstrand är jägare och pensionär, bosatt i Södra Bredåker, utanför Boden.
I 24 jaktberättelser tar Ingmar Åkerstrand läsaren ut i jaktskogen, på mer eller mindre dramatiska äventyr. Här finns historier om ballongälgar, månskensharar, jägarhustrur, italienska jägare och mycket mycket mer...

”Ballongälgen och Månskensharen” är Ingmar Åkerstrands andra bok.

Öberg Kurt-Göran
Kurt-göran Öberg är född 1942, på Alnön utanför Sundsvall, numera bosatt i Själevad i Ångermanland. "Livsvandring" är hans första diktsamling.

Ödebrink, Inger
Inger Ödebrink är journalist på tidningen Norran i Skellefteå. I nästan ett år bodde hon under enkla förhållanden i byn Finnträsk i Västerbottens inland. Där lärde hon sig att lösa vardagens stora och små problem utan tillgång till stadsbons alla tekniska hjälpmedel!

Östlund Louise
Louise Östlund-Larsson är född 1916 i Tåme, Skellefteå. Hennes livsverk är trilogin om ett svenskt kvinnoöde under det moderna Sveriges framväxt.