Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Diskussionsforum Länkar


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Leif Bornvik

Leif Bornvik
Kvarlämnat på perrongen

 

Lägg i kundvagn
375 sid. Inbunden.
Pris:
236 kr

Läs ett utdrag!

Att våga sticka ut hakan

”Orden. Jag känner på dem, vrider och vänder på dem, och tycker om dem, byggstenarna som ska föras samman och bli byggelement i helheten: berättelsen. En lustbetonad process tills det tar stopp. Orden som är mina vänner tittar frågande på mig och undrar ’hur tänkte du nu då? Vi förstår inte vad vi har här att göra i den här meningen’. Kramp, nu är de mina fiender. Men efter några dagar släpper det, utan att jag förstår hur det gick till. Nu ler orden mot mig igen och säger ’här passar vi bra’. Och till slut är allt på plats. Jag har ett manus. Det ska bli en bok.

Men färdig var jag ju inte. Och så stack jag ut hakan ordentligt.

”Har ni skrivit något förut?” frågade min lärare författaren Inga-Lina Lindkvist vid den första lektionen på Skrivarakademien. När turen kom till mig svarade att jag hade ett manus som i princip var ”färdigt”, och att jag deltog i kursen för att få lite feedback för en avslutande finputsning.

Det var naturligtvis utomordentlig korkat sagt av mig, och dessutom inför mina kurskamrater: bildade personer, och som det skulle visa sig, ytterst skrivkunniga. Jag insåg redan efter andra lektionen att mitt manus i bästa fall var en råskiss. Jag lyckade dölja skammens rodnad och intog fortsättningsvis en ödmjuk hållning till kurskamrater och lärare.

Fyra terminer senare kunde jag med viss tvekan kalla mitt alster för ett
'manus'.  Uppmuntrad av Inga-Lina tog jag kontakt med Erik Grundström, författare och lektör. Han lät mig förstå att ett av författaren genomarbetat manus fortfarande är ett råmaterial, som kräver omarbetning, inte en gång utan flera gånger. Med knivskarp precision hittade han bristerna. Det blev tre omarbetningar. Till sist beskedet kom det efterlängtade beskedet: 'Nu är det publicerbart'.

Det var inte första gången jag stack ut hakan. Det har jag gjort några gånger i livet i situationer då mycket mer har stått på spel, min framtid t.ex. Jag har haft tur, för hakan har mestadels pekat åt rätt håll. Men framgångens sötma har snabbt förvandlats till rädsla; att jag egentligen inte gjort mig förtjänt av det jag uppnått, att det skulle slå tillbaka mot mig på något sätt. Den erfarenheten delar jag med många andra klassresenärer har jag förstått.

OM BOKEN
Den handlar om det som format mig, om människorna jag mött på min resa, om kärlek, vänskap och livsval. Efter min mammas alltför tidiga död växte jag upp i en udda och ofta kaotisk familjemiljö. Jazzmusiken blev min flyktväg och klarinetten min pubertala ledstång i sökandet efter en identitet.

Hur jag efter uppbrottet från hemstaden Örebro hamnade i IT-branschen och gjorde karriär på IBM. En karriär som i början präglades av en ständig kamp mot känslan av underlägsenhet grundat på min bristande formella utbildning och min uppväxtmiljö. Jag lämnade IBM och påbörjade en resa som entreprenör som skulle vara i trettio år, en många stycken krokig men framgångsrik färd i den exempellöst expanderande IT-branschen. Klassresan fullbordades. Det födde hos mig en stark längtan att återvända till det jag en gång lämnade. Jag vet inte när jag kommer fram, men jag känner att jag är på god väg."
Leif Bornvik