Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2021.07.26 - 22:39
 Fredag, 19 December 2014 09:33 | skrivet av: Göran Lundin
Rapport till författare och medarbetare
Hejsan författarkollegor och medarbetare!

Här kommer en julhälsning med rapport från förlaget, som i allra högsta grad lever och verkar - även om den yttre kostymen krympt, i och med flytten från Byagården till min egen bostad. Men där har jag fått ett mycket bra utrymme, nu när alla barn är utflugna. Sedan flera år är också det mesta av distributionen överförd till Förlagssystem i Falun. Det har tagit tid att lära sig rutinerna där och inte minst förstå vad som kostar pengar, men idag tycker jag att det funkar utmärkt. FS månar även om de små kunderna och man får ingen känsla av att vi skulle särbehandlas i negativ mening. Snarare då tvärtom!

Idag hamnar det mesta vi trycker på FS, med undantag av titlar som har starkt lokal prägel. Det finns ingen anledning att transportera böcker land och rike runt i onödan.

Via FS har vi sålt för c:a 700 000 kr under året, men därtill kommer författarnas egen försäljning och produktion av författarfinansierade titlar. Jag skulle tippa att årets omsättning landar på c:a 1,3 miljoner. Ungefär som tidigare, alltså.

Storsäljaren nummer ett har varit fd. lappmarksprästen Bo Lundmarks biografi, Såvitt jag minns, som snart är uppe i 2 000 sålda. Det är en bra siffra för oss. Mest överraskande är väl Erik Grahns diktbok på Norsjöbonnska: 'n Erik deekt oppa bonnska. 800 exemplar! och förmodligen nytt rekord för Akademibokhandeln i Skellefteå vad gäller diktsamlingar. Det där var vi inte beredda på och eftersom det också följer med en skiva till boken där Erik läser dikterna (dikten Tomten är obetalbar!) är tillverkningsprocessen en logistisk utmaning. Men vi klarade i alla fall av att fixa böcker till julhandeln! Sammanlagt har vi gett ut 15 titlar under året, varav en på nordsamiska.

En tendens är att förlaget i allt större utsträckning finansierar utgivningen, liksom att Norrlandsprägeln blivit tydligare. Det blir nog ännu mer uppenbart nästa år. Norrland är en nisch som vi kan. Jag ser verkligen fram emot två titlar: Arne Müllers uppföljning av Smutsiga miljarder; Norrlandsparadoxen, samt Lilian Ryds stora bok om mattraditioner i norr. Dessutom debuterar förstapristagaren i vår kortromantävling, Sara Wikman, som ungdomsboksförfattare! Och till hösten kommer min och fotograf Erland Segerstedts foto-reportagebok Guld värd, (om skelleftebor) som vi nu jobbat bra precis ett år med. Mycket tid går åt, men så roligt vi har! Och tidplanen verkar hålla. Misstänker också att Bengt Ingelstam och Jens Ahlbom avslutar sin serie om Pelle Puck med en femte del.

Ibland händer det mindre trevliga saker och en sådan råkade debutanten Lena Hilmersson ut för, när hon blev totalsågad av BTJ:s recensent för sin bok Om inte Rasmus fått röda hund. En djupt orättvis recension, som dessutom grundade sig på ett mycket dålig förståelse för gestaltning och berättarperspektiv. Vi motiverade oss skriftligt och bad om omrecension - som beviljades. Den nya recensionen innehöll en del kritiska synpunkter, men var i huvudsak mycket välvillig, så Lena fick revansch. Hennes bok är en riktig feel good-roman!

En betydligt allvarligare och sorglig händelse var att en av våra mest namnkunniga författare, Kerstin Bergström, gick bort i våras. Hennes sista bok, "Slutord" kom ut en kort tid före hennes död. Dessutom har tidigare filmaren Bo Sand (Berättelser bakom kameran) och poeten Erland Flemming avlidit. Jag vill också särskilt nämna Göte Ingelman, som visserligen också avled 2013, men som hade ett slags litterärt rekord som en av Sveriges äldsta debutanter; 79 år. Ann-Marie Briandt var dock värre, hon hann fylla 80! Idag är hon nittio och i full gång. Götes bullrande skratt kommer att finnas inom mig så länge jag lever!

När det gäller bokproduktion fortsätter vi att trycka i Lettland och Litauen, på två tryckerier som vi har ett mycket fruktbart samarbete med. Mjuka pärmar gör Bording i Borås. Vilken service de ger! Helt fantastiskt! Vi har också publicerat ett större antal e-böcker, och EPUB-filerna görs numera i Indien medan Elib distribuerar. Världen är liten! Tack vare kontakterna i Indien har produktionskostnaden minskat rejält.

Jag kan också rapporter att förlagets vänskola i Haiti, Olof Palmes skola, går som tåget. Närmare 200 elever finns i skolan och man har även anställt två nya lärare. Via den svenska stödföreningen kanaliserar vi bidrag för underhåll, skolmaterial och lärarlöner. Skolan finns på Facebook så det är bara att gå in och titta. Vi behöver fler faddrar till skolan, och det kostar 200 kr i månaden!

Sist, men inte minst vill jag tacka mina otroligt duktiga medarbetare för det gångna året: Biggan, (allt möjligt!) Jaana (ekonomi och bokföring), Ingemar (bokslut), Karin och Larry (korrektur), Lena (lektörskap), Ulla (omslag), Victoria (grafisk formgivning) och Maria (e-böcker). Gud hjälpe mig om jag nu glömt någon ...

Tyvärr är det dåligt med snö i Skellefteå, men lagom till nyår sticker jag till fjälls Då blir det skidåkning av! Där har jag numera inrättat ett eget arbetsrum och har dessutom fiber indraget. Det allra mesta kan jag göra därifrån!

På återhörande och en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!
Från Göran